Zwemmen is een activiteit die voor veel mensen bij de ultieme vakantie hoort. In het zwembad of in de zee, lekker afkoelen en ronddobberen op een luchtbedje. Wie wil dat nu niet? In Nederland hebben niet veel mensen een eigen zwembad in de tuin en het klinkt stiekem als iets wat alleen is weggelegd voor de elite, maar dat is zeker niet het geval. Iedereen met een tuin kan een zwembad laten aanleggen en het hele jaar door genieten van deze pure luxe. Een ultieme rustplek waar je kunt ontspannen of juist de ideale plek waar kinderen zich eindeloos kunnen vermaken.

 

Waarom een zwembad laten aanleggen?

Eerlijk is eerlijk, het aanleggen van een zwembad is niet zomaar gedaan. Maar, ondanks dat het zwembad er niet zomaar ligt, maken de voordelen van een eigen zwembad in de tuin dit proces dubbel en dwars goed. Zo hoef je in de zomer niet naar een druk zwembad of recreatieplas om lekker te zwemmen. Zwemmen is erg gezond, zelfs een van de meest gezonde activiteiten die er zijn. Een paar baantjes zwemmen kan veel doen voor je algehele gezondheid. Tijdens het zwemmen gebruik je bijna alle spiergroepen en train je ook je uithoudingsvermogen. Tot slot is een eigen zwembad gewoon hartstikke leuk en nodigt het mensen uit om lekker in de tuin bij het zwembad te zitten.

 

Het zwembad kiezen

Je hebt voor een eigen zwembad keuze uit verschillende soorten en materialen. Laat je het zwembad inbouwen in de grond of ga je voor een opbouwzwembad? Een ingebouwd zwembad oogt mooier dan een opbouwzwembad, maar vergt dan ook wel behoorlijk wat graafwerk. Een opbouwzwembad biedt meer mogelijkheden, maar heeft ook een fundering nodig. Voor het materiaal kun je kiezen uit hout, polyester of beton. Een zwembad van hout heeft een warme en authentieke uitstraling en is doorgaans een opbouwzwembad. Polyester is stevig maar voelt toch zacht aan. Deze materiaalsoort is doorgaans lager dan van bijvoorbeeld betonnen zwembaden. Een zwembad uit beton wordt vaak een bouwkundig zwembad genoemd en kan in allerlei vormen geplaatst worden. Kies je voor een inbouwzwembad, dan moet je ook zorgen voor fijne zwembadranden waar je gemakkelijk op kunt lopen en die het liefst ook mooi ogen. Wat dacht je van keramische tegels 3 cm dik die niet alleen je zwembad, maar de volledige tuin een upgrade geven.

 

Accessoires

Om het zwemmen nog aangenamer te maken kun je verschillende accessoires aanschaffen. Zwembadverwarming zorgt er bijvoorbeeld voor dat de temperatuur van het water hoog genoeg is en je het hele jaar door kunt genieten van het zwembad. Daarnaast is zwembadafdekking een goed idee. Het water koelt hierdoor minder snel af, het verhoogt de veiligheid en er komt minder vuil in het water terecht. Tot slot zijn er natuurlijk nog veel toebehoren voor zwembaden, zoals een zwembadladder, verlichting en speelgoed.